skip to Main Content
Ideale Planten Voor Een Moestuin Met Weinig Zonlicht

Ideale planten voor een moestuin met weinig zonlicht

Niet iedereen heeft de luxe van een tuin of balkon die op het zuiden gericht staat. Wanneer je tuin of balkon in een noordelijke windrichting ligt betekent dit helaas wel dat je veel minder zon vangt, waardoor niet elke plant vruchten kan geven. Voor een goede moestuin heb je gelukkig niet heel veel zon nodig, want er zijn genoeg soorten planten die goed gedijen bij weinig zonlicht. Het is handig om te weten welke planten dit precies zijn, zodat je een mooie moestuin kunt creëren waar je veel profijt van hebt. Hieronder lees je welke groente en fruit geschikt is voor een tuin of balkon met weinig zonlicht.

Bladgroenten

Soorten die het goed doen in de schaduw zijn bladgroenten. Bladgroenten zijn planten waarvan de bladeren eetbaar zijn. Je kunt hierbij denken aan allerlei soorten sla, spinazie, snijbiet en rucola bijvoorbeeld. Spinazie kan meerdere keren per seizoen geoogst worden en sla kan zelfs geoogst worden wanneer de bladeren nog heel jong zijn. Bladgroenten zijn rijk aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, foliumzuur, ijzer en calcium. Ook vormen bladgroenten een gezonde bron van antioxidanten, waardoor ze het risico op bepaalde ziekten verlagen en bijdragen aan een goede en gezonde spijsvertering. Ideale planten dus om je moestuin te plaatsen!

Moestuin

Koolsoorten en wortelgroenten

Koolsoorten groeien in de schaduw en zijn dus ideaal voor een moestuin met weinig zon. Wortelgroenten groeien zelfs onder de grond, dus deze hebben ook niet veel zonlicht nodig. Je kunt koolsoorten en wortelgroenten oogsten wanneer de bladeren nog jong zijn. Hierbij kun je denken aan groenten als broccoli, bloemkool, boerenkool en winterpenen bijvoorbeeld. Onder wortelgroenten wallen ook pastinaken en bieten, welke in de herfst geoogst kunnen worden. Koolsoorten en wortelgroenten zijn ideaal voor in je moestuin, omdat je veel antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen bevatten. Het zijn belangrijke groenten voor het immuunsysteem, dus vooral in de wintermaanden zijn het heel gezonde voedingsmiddelen.

Back To Top